Roma - fontenenes by
Roma – fontenenes by

Boken er på 260 sider; i format 19×25,5 cm; rikt illustrert  med 385 fargebilder; med detaljert bykart som viser hvor fontenene ligger.

J. Rasmus Brandt, Professor emeritus i klassisk arkeologi, UiO og tidligere bestyrer ved Det norske institutt i Roma skriver i sitt forord til boken:

 Ingen by har et slikt aktivt forhold til vannet som Roma. Byens historiske sentrum er en stenørken, her finnes knapt et tre å se, men denne stenørkenen er ikke død, den sprudler og gis liv og friskhet fra vann som strømmer og bruser fra et utall av fontener og vannposter.
De inngår som en aktiv og selvfølgelig del av bybildet, gir det en vakker dekorativ ramme og skaper meditative møtepunkter for mennesker på siden av den travle trafikken.

Dette er første gang Romas fontener presenteres samlet for et norsk publikum i en norsk språkdrakt. Mange bøker om Roma forteller om fontenene, men ingen norsk forfatter har gjort fontenene til hovedperson i byens historie, slik vi finner dem presentert her – og sett i et internasjonalt perspektiv – det er få som har prøvd å være så uttømmende.

Her møter vi ikke bare de gamle og nye vannledninger med deres antikke og etterantikke fontener, men også bydelsfontener og fontener i parker og palasser i både det offentlige og private rom. Forfatteren har gjort et imponerende innsamlingsarbeide både gjennom tekst og egne illustrasjoner, som vil gi både førstereisgutten og den erfarne romafarer et nytt innsyn i byens mangslungne politiske, sosiale og monumentale historie fra antikken til i dag.

Forfatteren skriver selv om boken:

Romas kjenningsmelodi er lyden av rennende vann.

Ingen annen by i verden har eller har hatt så mange fontener som Roma.

Vannet har spilt en viktig rolle gjennom hele byens historie. Helt fra Romulus og Remus, byens to mytiske grunnleggere,  ble reddet i en kurv på elven Tiberen 750 år før Kristus, gjennom i keisernes og pavenes Roma og helt til i dag har lyden av vann kunnet høres i Roma. Vannet  har vært og er Romas sjel, sies det.

Romas fontener kan være et fascinerende utgangspunkt for å utforske byen og lære Roma bedre å kjenne. Her ligger det mange skatter i interessante historier, sammenhenger, myter og anekdoter. Her finner vi de mest kreative og eksotiske eksempler på gjenbruk av både ideer og byggematerialer. Om man legger ut på en «fontene-safari» vil man garantert også få med seg alle de andre viktige severdighetene Roma kan by på.

Med denne boken forsøker jeg å presentere Roma, Den evige stad, ved hjelp av vann, termer (bad), fontener og akvedukter og gjennom det åpne et vindu til en spennende og lite omtalt side ved byen og dens spesielle historie. Jeg håper den kan være med å gi de mange som allerede er fascinert av Roma et nytt perspektiv på byen.

 

“Romas fontener er begrunnelse nok for å reise til Den evige stad.”

– Percy Shelley (engelsk dikter)

En kommentar om “Om boken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s